1. Este egy kis üvegbe szórok 2 ek. szárított kovászt és annyi langyos vizet öntök hozzá, hogy ellepje. Éjjel hagyom feloldódni magától.
2. Másnap reggel ezt a kis híg levet átöntöm egy tiszta, forró vízzel kiöblített befőttesüvegbe adok hozzá 60 g lisztet és 40 ml langyos vizet. Ráteszem az üvegre a fedelét, de nem csavarom rá és állni hagyom estig. Lehet az üvegre szintjelzőnek befőttes gumit tenni, hogy lássuk mennyit nő a kovász.
3. Este megint megetetem 200 g lisztel és 50 ml vízzel. Olyan legyen az állaga, hogy a villa megálljon benne. Az üvegre ráteszem a fedelét és meleg huzatmentes helyre/nálam, konyhaszekrény alja/teszem.
4. Ha minden jól működik reggelre háromszorosára nő és már lehet is dagasztani vele.

„Mindennapi kenyerünket add meg nekünk”