Milyen kenyeret együnk?
Az emberek 100 éve 5-ször annyi kenyeret ettek mint most, mégsem voltak gluténérzékenyek.
Mi lehet a hiba?
Valószínűleg a kenyérkészítés módja.
A régi kenyereket kovásszal kelesztették, minimum 8 óra hosszán át. Ezalatt az idő alatt a tésztában lévő gombák és baktériumok előemésztették a lisztet , lebontották a benne lévő cukrot és glutént.
Sok gluténérzékeny és cukorbeteg ember probléma nélkül tud kovásszal készült kenyeret fogyasztani.
A sokáig egészségesebbnek tartott teljes kiőrlésű kenyér helyett ,válasszuk inkább a fehérkenyeret, mert a korpában és a csírában van a legtöbb káros anyag:
- gombaölők
- növényvédő szerek
- bélgyulladást okozó lektinek
- agglutinin
Ma már sokan tudják ezt ,ezért egyre több kis hagyományos pékségben lehet igazi kovászos kenyeret kapni.
EGYÜNK FEHÉR KOVÁSZOS KENYERET!
ÉLJENEK A MAGYAR PÉKEK!
