A szervezet működésének szabályozói az ősibb hormonrendszer és a fiatalabb idegrendszer. Az idegrendszer elindítja és megállítja a folyamatokat és irányítja a hormonrendszert. Feladata a külső és a belső környezethez való alkalmazkodás . A hormonrendszer lassítja és gyorsítja a folyamatokat .Feladata a külső és belső környezet állandóságának biztosítása. A két rendszer együttműködése teszi lehetővé a szervezetben a növekedést, fejlődés és a szaporodást, az összes élettani folyamatainkat. Az idegrendszer és a hormonrendszer kommunikációjában kiépített pályarendszereken száguld az információ. Ezért azért fontos, mert egymásra vannak utalva. Sérülés betegség kapcsán valamelyik a tevékenységét nem tudja ellátni, akkor borul az egész rendszer.

Testünkben több száz hormon szüntelenül úton van és megérkezik oda, ahol hatni képes. Ez a rendszer nagyon percíz és pontos, a receptorok csak a számukra megfelelő hormonra reagálnak, mégpedig úgy, ahogy a zárba is csak egyetlen kulcs illik, minden más hormon hiába kopogtatna, az ajtó zárva marad. A hormonok olyan kémiai anyagok , üzenetek, amelyeket a belső elválasztású mirigyek termelnek hogy szabályozzák a szervek működését.

Egészségünk három pillére a táplálkozás, a pihenés és a mozgás. Hormonháztartásunk nehezen viseli el a kozmetikai és háztartási vegyipar termékeinek túlzott alkalmazását, tápanyagokban szegény , ugyanakkor kalóriadús és rengeteg kémiai molekulát tartalmazó táplálékot. A tápanyagaink közül sokak számára veszélyt jelent a glutén, a cukor és a tej fogyasztása. Káros szokásaink a dohányzás, a nagymértékű gyógyszerfogyasztás, alkohol, kábítószerek, az inaktív életmód, a nagyvárosi környezet, a stressz, a túlzott televízió ,telefon és számítógép használat.

A természetben előforduló gyógynövény alapú növényi hatóanyagokkal lehet a szervezet hormonális egyensúlyvesztését szabályozni. A természetes hormonok a szervezet saját hormonjaihoz hasonlóan működnek, finoman harmonizálnak , nagy előnyük továbbá ,hogy elfoglalják a receptorokat, ezáltal megakadályozzák a szintetikus , xeno/testidegen/ vegyületek, hormonok kötődését a receptorokhoz ,a káros mellékhatások kialakulását.

A xenoösztrogének /legfőképpen a pet palackokból oldódnak ki/ ,a növényvédőszerek, hormonális egyensúlyvesztést okoznak ,ami kihat az egész szervezet működésére. Ha a környezetből származó ártalmak következtében az ösztrogénszint felborul, a szervezetben az egyensúlyvesztéssel járó kóros állapotok alakulnak ki. Nagyon sok nő és férfi nem is tud róla, hogy felborult a hormonális egyensúly az életében és fájdalmas kínzó állapotokkal szembesülve élik életüket.

Az ösztogéndominancia okai : xenoösztrogének, szója, gyorsételek, tápanyag hiányosságok, progeszteron hiány, fogamzásgátlók gyógyszerek, antidepresszánsok, elhízás, mozgáshiány, D-vitamin hiány.

Milyen tüneteket észlelhetünk magunkon?

 • Mell:feszülés, csomók, jó és rosszindulatú daganatok.
 • Méh: méhnyak diszplázia , daganat, méhtestrák, miómák, polipok.
 • Pajzsmirigy alul- és túlműködés.
 • Alacsony libidó, ovuláció hiánya, depresszió, szorongás pánik.
 • Inzulinrezisztencia, édességsóvárgás, elhízás.
 •  Nők elférfiasodása, férfiak elnőiesedése.
 • Migrén
 • A vér alvadékonysága nő, stroke, infarktus.
 • Menstruációs zavarok, PMS, endometriózis, PCOS, meddőség, vetélés.
 • Hangulatingadozás, memóriazavar, korai menopauza, csontritkulás és ödéma.
 • Kimerültség, immunrendszer gyengülése, allergiák.
 • Emésztési zavarok: puffadás, hasmenés, székrekedés.
 • Anyagcsere zavarok: inzulin rezisztencia, elhízás.

A mindennapi élet során ezt az állapotot tovább súlyosbítja a krónikus stressz.

Milyen lehetőségeink vannak hormonrendszerünk harmonizálására?

 • Xenoösztrogén ártalmak csökkentése. /Ne igyunk PET palackból ,ne együnk habtálcáról ,kerüljük a gyorséttermeket/
 • Méregtelenítés.
 • A máj bontja le a keringési rendszerben lévő ösztrogént, ezért munkáját támogatnunk kell gyógynövényekkel, vitaminokkal, táplálékkiegészítőkkel: B6, B12, C és D vitamin, Omega 3 vagy Krill olaj, szelén ,cink, melatonin , flavonoidok, probiotikumok, keresztes virágú növények, zöld tea
 • Fitohormonok

A ciklus első 14 -15.napjáig a következő ösztrogén hormon hatással rendelkező teakeveréket fogyasszuk:

 • cickafark……….200gr
 • komló……………50gr
 • édeskömény….50gr

16. naptól a tisztulásig progeszteron hatású teát fogyasszunk:

 • apróbojtorján………………..50gr
 • palástfű…………………………150gr
 • rozmaringlevél………………100gr

Mindkét tea elkészítése a következő: 1 evőkanálnyi mennyiséget csak főzésbe hozunk 2,5 dl vízben, majd állni hagyjuk 15 percig, leszűrjük és naponta 2x iszunk 2,5 dl teát.

*Stresszkezelés: lelki egyensúly kialakítása, megbocsátás ,önértékelés fejlesztése ,megfelelési kényszer oldása ,meditációval, agykontrollal.

*A szervezet feltöltése ásványi anyagokkal, vitaminokkal.

*Életmódváltás-Táplálkozás:

A betegségek kialakulásának 80%-ában szerepe van az egészségtelen táplálkozásnak.

Korunk betegségeinek 50%-a a táplálkozás rendezésével gyógyítható lenne.

Fogyasszunk természetes táplálékokat és élő ételeket: enzim ,klorofil, vitamin, ásványi anyag, mikroelemem és rostbőség jellemzi ,pl: smoothie, zöldturmix.

A megfelelő minőségű és mennyiségű fehérjék, zsírok szénhidrátok, nagyon fontosak szervezetünk megfelelő működéséhez.

Ártalmas élelmiszerek: finomított gabonák, glutén, növényvédőszer maradványok/glifozát ,DDT/,cukor, gyorsételek, transzzsírok, szója.

Életmódváltás-Mozgás

*Csak a legindokoltabb esetben fogyasszunk gyógyszereket

Az izom mozgás hatására egy hormont termel, ami a szervezetben regeneráló , javító funkciókat tölt be. A zsírsejteket energialeadásra programozza, növeli a telomerek hosszát.

Nincs gyógyíthatatlan betegség, csak gyógyíthatatlan beteg.

/Forrás: Komplementer hormonegyensúly tanácsadás jegyzet
Dr. Nagy Géza: Betegségek gyógyítása gyógynövényekkel/

Bővebb információt szeretne? Jelentkezés itt!