😟Ártalmas -e a zsírban, tojásban található koleszterin , amit Á étkezés alatt fogyasztunk?
❗️Szervezetünk nagy mennyiségben termel koleszterint ,mert szüksége van rá.❗️❗️❗️❗️
Miért nélkülözhetetlen a koleszterin?
👉A koleszterin a D vitamin előanyaga. Ha nincs elegendő D vitamin a szervezetünkben akkor a kálcium nem tud rendesen felszívódni , ami csontritkuláshoz, fogászati problémákhoz és immungyengeséghez vezet.
👉Koleszterinből készülnek a nemi hormonok. Ezen múlik a nők fogamzó és a férfiak termékenyítő képessége a menses panaszmentessége és a zavartalan várandósság.
👉A stressz feldolgozását segítő hormonok is koleszterinből keletkeznek, nélkülük nehezen bírjuk a megterhelő időszakokat.
👉Agyunk és idegrendszerünk nagy mennyiségben tartalmaz zsírokat és koleszterint,, tehát jelenléte nagyon szükséges az idegi működésekhez és a gondolkodáshoz.
👉Sejthártyánk építőanyaga,ezért minden egyes sejtünk működéséhez nélkülözhetetlen.
👉Az anyatej is sok koleszterint tartalmaz ami nélkülözhetetlen a csecsemő egészséges idegrendszerének kialakulásához.
😟Mi történik ha sok koleszterint fogyasztunk
A májunk egyszerűen kiszűri a vérből a koleszterinfelesleget ,beteszi az általa termelt epébe, ami ezután a patkóbélbe ürül.
🚀A rendszeres zsírban gazdag étkezés tehát segíti a szervezetünket abban , hogy megszabaduljon az esetleges koleszterinfeleslegtől.
👎A manapság erőltetett zsírszegény étrend megakadályozza az epe ürülését, így epepangást és koleszterinpangást eredményez.